НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

07. 08. 21 г.

Националният форум „Социални услуги, предприемачество и заетост“ постави темата за управлението и планирането на социалните услуги на общинско ниво. В първия работен панел на Форума директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново и съпредседател на ПК „Социална политика“ в НСОРБ г-жа Росица Димитрова акцентира върху важни проблеми, отнасящи се до предоставянето на качествени социални услуги в общините, както и предизвикателствата и належащите въпроси, свързани с прилагането на Закона за социалните услуги.

„Уважаеми колеги, наясно съм, че всички, които работим в сферата на социалните дейности на общинско ниво, правим всичко по силите си, за да запазим постигнатото до момента по отношение на социалните услуги. Другото голямо предизвикателство пред нас е да направим така, че качествено и с по-малко съфинансиране от общинския бюджет на безвъзмездното финансиране от Европейския съюз да приключим проектите, свързани с развитието на новите социални услуги. В същото време в Министерството на труда и социалната политика стартира втори план по деинституционализацията на услугите за възрастни хора. Всяко едно забавяне на всеки стратегически документ води до необективно планиране на общинско ниво в плановете за интегриране и развитие, които са основополагащи“, коментира г-жа Росица Димитрова.

Росица Димитрова подчерта, че през изпълнената с трудности 2020 г. нито една от социалните услуги в Община Велико Търново, а и в останалите общини в страната, не е допуснато да се остави и един човек в нужда без подкрепа. По отношение на съвместната работа между ресорните общински дирекции, агенциите и Министерство на труда и социалната политика, Димитрова акцентира върху нуждата от координирана работа, особено в посока нормативна уредба:

„Динамиката в социалната сфера е много голяма и след като се изработи цялата нормативна уредба и до момента, в която се стартира, вече ще се стигне до етап, в който трябва да се направят корекции в Закона за социалните услуги. В това не виждам повод за безпокойство. Напротив, най-важното е, че ние всички виждаме необходимостта от реформи и осъзнаваме, че в момента сме в период, в който анализираме и планираме ключови политики. В момента всяка една от общините има като основен ангажимент да изготви План за интегриране и развитие за периода 2021 – 2027 г. , което е съобразено и с новия програмен период. Тези планове залагат в съответните направления и дейностите, които са обсъждани в различни комисии на НСОБ за здравеопазване, социална политика, култура и т.н, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Всички сме в очакване кога ще получим информация за това кога Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в Европейската комисия. В публичното пространство се разпространява информация, че има забавяне, за което не мисля, че е критично, но ще бъде обезпокоително, ако не успеем да защитим всички тези направления, които са жизненоважни за страната ни, и да се възползваме от така необходимите средства за здравеопазване и социална политика“, каза още г-жа Димитрова. В заключение тя благодари на всички работещи в социалната сфера за упоритата им работа и всеотдайност.

Анализ за състоянието и ефективността на социалните услуги, предоставяни на територията на Община Велико Търново

/презентация/

Сдружние „Усмивка“ отличи победителите в конкурса за рисунка „Магията на Кукеровден”

Работни срещи по проект B-WISE през април

Уебинар „Европейска стратегия за грижата“

„Преходът от училище към заетост“ (BITSE)

Актуални предизвикателства в развитието на социалните услуги

НАСО събра над 100 представители на социални услуги в община Кюстендил в Регионална среща „Социални услуги в действие“

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.