НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

23. 06. 21

Като част от съпътстващите събития на Националния форум и Национална среща на социалните услуги на 23 юни се проведе среща на членовете на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) от България. В нея взеха участие генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло, председателят на НАСО Георги Георгиев, изпълнителният директор на Карин дом Мая Донева, изпълнителният директор на Агенция „Вижън“ Жанета Георгиева, членове на Секретариата на НАСО и ръководители на социални услуги.

Срещата започна с приветствени думи на Георги Георгиев, който подчерта значимостта на срещите и диалога между членовете на EASPD с цел намиране на най-правилните решения за проблемите в социалния сектор. Последва кратко представяне на всеки един от участниците, които изразиха своите позиции по належащи теми.

„Тази година Европейската комисия прие амбициозна Стратегия за хората с увреждания, която е много по-адекватна от предишната, благодарение на това, че Европейската комисия се вслуша в препоръките на EASPD. Може да го отчетем като един голям успех. В предишната Стратегия за хората с увреждания нямаше изградени разработени механизми за повишаване на качеството на живот на хората с увреждания, а сега това е факт“, сподели по време на срещата Люк Зелдерло. Той разказа за работата на четирите екипа в EASPD  и по-конкретно за най-новия, който активно работи  в посока използване на иновации и успешни модели за развитие в социалния сектор.

„В следващата ни среща с представители на Европейската комисия ще обсъждаме много важни въпроси. Сред тях са темите социалната икономика, предприятията за социална грижа и разработване на стратегически план за следващите години. Следващата основната задача на Комисията е деинституционализацията на социалните услуги. България е навлязла с пълна сила в този процес. Ще обсъдим Европейския социален фонд и финансирането на дейности по ранната детска интервенция, услуги за социално включване и т.н.“, допълни още генералният секретар на EASPD.

Люк Зелдерло съобщи още, че според стратегията до края на 2024 г. предстои да бъде създадена Обща рамка за качеството на социалните услуги, за която EASPD са отправили предложение за създаване на работна група с представители от всички европейски страни.

От своя страна Георги Георгиев обобщи основните теми, по които работи НАСО и целите,  които са маркирани за следващите години.

„По една много важна тема – темата за заетостта на хората с увреждания от години като държавна политика в България няма съществени положителни резултати и точно поради тази причина НАСО от години работи усилено“, допълни председателят на НАСО.

Всички участници в срещата се обединиха около идеята за по-засилен диалог в посока подобряване качеството на социалните услуги и по-конкретно – условията за професионалното развитие и надграждащо обучение на работещите специалисти в сектора.

 

 

 

Обучение за превенция на насилието в социалните услуги

Управление на социалните услуги на общинско ниво

ЦОП Гулянци представя пътя на социалната работа със „Социално дърво“

48 години град Гулянци

Уебинар „Европейска стратегия за грижата“

Покана за обучение „Трудотерапевтични техники за работа с лица с интелектуални затруднения“

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.