НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

В Кюстендил се проведе двудневен спортен празник. Празникът бе осъществен с любезното домакинство на г-жа Анелия Велинова, директор на Дом за възрастни хора с физически увреждания и представител на НАСО за гр. Кюстендил.  Организатор на празника бе Сдружение „Партньори – Кюстендил“, финансирането и по програма „Еразъм + Спорт“. Целта на проекта и на конкретното събитие е подобряване на социалното включване и стимулиране на равните възможности на хората с увреждания.

Официални гости  на събитието бяха – зам. областният управител на област Кюстендил – Любомир Терзийски, зам. кметовете Радмила Рангелова  „Социални услуги, програми и проекти“ и Светослав Василев „Култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт“, Иван Андонов – Председател на Общински съвет Кюстендил, Председателя на Параолимпийската асоциация в България – доц. Лалов, г-жа Емилия Халилова- Цветина – Директор на дирекция „Социална и жилищна политика“ община Благоевград, г-жа Нели Трайкова – Директор дневни центрове за деца, младежи и възрастни „Света Неделя“ община Сандански и г-жа Маргарита Бербатова

Денят започна с поредица от демонстрационни мачове по БОЧА на представителни отбори от социални институции в Ловеч, Сандански, Благоевград и Кюстендил. 

Изключително вълнуващи и емоционални бяха мачовете, в които се включиха отбори на „съмишлениците“ и играха БОЧА с хората с увреждания, с което засвидетелстваха своята ангажираност и подкрепа. Свои отбори излъчиха областната администрация, общинската администрация, общинският съвет на Кюстендил и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

В събитието активно се включиха служителите и потребителите от Дом „Ильо войвода”. В домът играта БОЧА и позната  от 2011 година. Включена е в рехабилитационните занимания на социалната услуга като адаптиран спорт и се провежда всеки вторник и четвъртък. Това дава възможност за спортна изява на всеки желаещ да се включи. През годините служителите и потребителите на социалната услуга са споделили знанията и уменията си за играта на много други социални услуги във Варна, Благоевград, Петрич, Сандански, Ловеч и по този начин се обучила много състезатели.

Участието на състезателите от Дом „Ильо войвода”  им донесе първа награда.

Златните медалисти са Иван, Нина, Светла и Симеон.

Ако играта БОЧА е непозната за вас, тази информация, вероятно ще ви бъде от полза.

Името на играта произлиза от латинската дума bottia – топка. Произнася се „бот-ча“. Играта има дълга, дори древна история, писмени доказателства за съществуването й има още от времето на Римската империя.

БОЧА преживява нов разцвeт в началото на 80-те години на миналия век.

Тогава няколко европейските държави откриват, че играта е изключително добре приета и достъпна за хората с увреждания. От 1984 година е дисциплина в параолимпийските игри. Днес играта БОЧА се практикува в над 50 страни по света и се мисли като доказано средство, което активизира хора с увреждания, подобрява качеството им на живот и подпомага интеграцията им в общността.

БОЧА е подходяща за всички, дори за хора с много тежки физически увреждания (церебрална парализа или свързаните с нея неврологични заболявания, налагащи използването на инвалидна количка). С годините играта е припозната като спортна терапия и ефективен начин за интегриране на хора с физически увреждания в спортни клубове, неправителствени организации, училища, рехабилитационни центрове или в домашни условия.

18 години Комплекс за социални услуги за деца и семейства

„Работилница за родители – Да пораснем заедно“

Уъркшоп „Мотивация и екипна работа в социалните услуги“

Фондация „Живот със Синдром на Даун“

Развитие на социалните услуги за по-добър живот – Отговорности на държавата и общините

Участие в заседание на МРГ към МТСП

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.