ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

„Работилница за родители – Да пораснем заедно“

ЦСРИ за деца „Рада Киркович“ – община Пловдив/ Сдружение КБН7 – Единствената социална услуга в България, която предоставя програмата на УНИЦЕФ- БЪЛАРИЯ

Детският фонд към Обединената общност на нациите подкрепи Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“ и социалната услуга ЦСРИ в реализацията на изключително значимата програма „Работилница за родители – Да пораснем заедно“!

 Сдружението е партньор на УНИЦЕФ България от 2017г., като за този период са подкрепили над 120 семейства от град и област Пловдив. От 2022г. Работилницата се реализира като част от програмите за работа с родители на социалната услуга ЦСРИ за подкрепа на деца – ДДД на община Пловдив, възложена за управление на Сдружението.

ЗА ПРОГРАМАТА:

Автори на програмата са Нинослава Печник и Бранка Старц. Програмата е изготвена от Уницеф в Република Хърватска, като част от кампанията за ранно детско развитие „първите три са най-важни“. В последствие е адаптирана за България от ФИЦЕ България и Уницеф България, като през годините се работи активно за нейното припознаване и прилагане.

В основата на Програмата са залегнали съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда като средство за разгръщане потенциала на детето като личност.  Основополагащо е разбирането, че родителството следва да бъде в най-добрия интерес на детето, като насърчава положителното взаимодействие между родители и деца, което на практика допринася за растежа и развитието, както на детето, така и на родителя.

Целта на Програмата е да подпомогне родителите да изградят пълноценни отношения със своите деца и да откликват адекватно на психологическите им потребности. Курсът се осъществява в пролетен и есенен цикъл.

Програмата „Работилница за родели – Да пораснем заедно“ включва 14 на брой тематично свързани семинара, всеки един от тях с продължителност 2 астрономически часа с честота на срещите веднъж седмично.  В групата участие взимат  средно между 12-15 родители.

ИСТОРИЯ:

През 2023 г. се навършват  10 години, в които Програмата успешно се прилага в град Пловдив сред редица млади родители. Успоредно с това „Работилници за родители“ се  провеждат и в други градове в страната, макар че в някои градове реализирането й е преустановено.

В началото Програмата няма свой „дом“. През годините тя е припознавана от различни институции и организации, които предоставят безвъзмездно пространство за реализирането й. Първоначално Програмата се реализира в читалище, по-късно е припозната и от Община Пловдив, благодарение на което става възможно осъществяването й  в няколко детски градини в град Пловдив. През последните години домакин на Програмата е Център за социална рехабилитация и интеграция за деца „Рада Киркович“, възложена за управление от Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“.

До 2019г., програмата се финансира изцяло от Уницеф – България, като участието за родителите проявили интерес е напълно безплатно. В периода 2013г. – 2022г. са реализирани общо 16 обучения, с над 230 участници по програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“. Кратко прекъсване се налага поради Covid – пандемията в страната и последвалите мерки за безопасност.

НАСТОЯЩЕ и БЪДЕЩЕ:

От 2022г., УНИЦЕФ – БЪЛГАРИЯ дава разрешение  за реализирането на Програмата в град Пловдив от страна  на Консултантско бюро Напредък 7 като дейност в СУ ЦСРИ.

Обучението се реализира в рамките на социалната услуга управлявана от организацията. През есента е проведено обучение, в което участват, както бъдещи и настоящи родители, така и приемни такива.

Този ценен опит безспорно оказа положително въздействие на участниците. Това би могло да се превърне в една добра и успешна практика в оказването на подкрепа и на една по-специфична категория родители- приемни родители.

В края на месец март предстои да се проведе пролетен цикъл на обучението с нова група родители.

ВОДЕЩИТЕ:

Татяна Каназирска е педагог по образование. Повече от 15 години обаче работи като социален работник в сферата на социалните услуги. Работи активно в посока подкрепа и обучение на кандидат-осиновители, приемни родители. Има опит в работата с групи. Обучена и ангажирана е като водещ по Програмата в самото начало, през месец октомври, 2013г.

Деница Велкова започва своя професионален път като социален работник в Комплекс за социални услуги за деца и семейства в град Пловдив и дълги години работи в сферата на социалните услуги в различни организации и институции.

В работата си се среща с деца на различна възраст и техните семейства, като ги подкрепя по пътя на преодоляването на различни предизвикателства в живота им. През годините, Деница трупа опит в работата с групи, както с деца, така и с възрастни. Разширява своите компетенции, като през годините се обучава в системна фамилна терапия. Друга област, в която се развива е медиацията, по-специално семейната, като възможност за извънсъдебно разрешаване на спорове.

В последните 7 години развива своята практика като семеен консултант и фамилен терапевт. Присъединява се към екипа на Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ като водещ малко след стартирането й в град Пловдив. Това, което ги свързва е работата им в центъра са социални услуги. От тогава до днес, двете си партнират успешно и работят  като екип – водещи.

През месец септември, 2019г. Татяна Каназирска и Деница Велкова са ангажирани от Уницеф като експерти, с цел да се осигурят супервизии на други екипи в страната, които прилагат успешно Програмата.  

 

НОВИНИ

Заседание на работната група за обсъждане на проект на Плана за действие за периода 2023-2024 г. за изпълнение на НСНБНСВ 2030

Заседание на работната група за обсъждане на проект на Плана за действие за периода 2023-2024 г. за изпълнение на НСНБНСВ 2030

На 30 март 2023 г. от 14:00 ч. се проведе онлайн заседание на работната група за финално обсъждане на проекта на Плана за действие за периода 2023-2024 г. за изпълнение на НСНБНСВ 2030 (прикачен към настоящия имейл). Бихме искали да обърнем внимание, че във връзка със скорошното публикуване на данните по индикаторите...

Проведе се заседание на Националния съвет за хората с увреждания

Проведе се заседание на Националния съвет за хората с увреждания

В периода от 22.03.2023 г. до 24.03.2023 г. март включително се проведе неприсъствено Заседание на Националния съвет за хората с увреждания, в което НАСО участва като редовен член. По време на срещата беше разгледан документа Проект на Заповед за изменение на Националната програма за заетост на хората с увреждания по...

Спортен полуден в Ямбол

Спортен полуден в Ямбол

На 26 март в Ямбол се проведе спортен полуден. В проявата взеха участие спортисти от СКИ "ЯМБОЛ-99" и СКИ "ЯМБОЛ 21". В рамките на събитието се проведоха състезания по тенис на маса, шоудаун, шахмат и дарц. Всички състезатели бяха облечени с тениски от НАСО, направени за 3 декември, Международния ден...

Националната среща посветена на световния ден на социалната работа

Националната среща посветена на световния ден на социалната работа

На 21 март се състоя Националната среща на социалните услуги, която Национален алианс за социална отговорност организира по повод Световния ден на социалната работа. В срещата се включиха над 100 участника, от които кметове, зам.-кметове, ръководители и екипи на социални услуги, потребители, експерти от общини, родители и други партньори на...

Честит световен ден на социалната работа!

Честит световен ден на социалната работа!

НАСО поздравява всички колеги работещи в областта на социалната работа и социалните услуги по повод Световния ден на социалната работа.  Желаем на всички много здраве, сили и възможности за успешна работа, кариерно развитие, професионални успехи за осигуряване на реална подкрепа, разбиране и развитие на всички нуждаещи се.

Фондация „Живот със Синдром на Даун“

Фондация „Живот със Синдром на Даун“

Микаела се ражда със синдром на Даун. Едва на 8 години е, но се развива прекрасно. Посещава различни специалисти, ходи на плуване и печели медали. Абсолютно самостоятелно посещава училищните занимания без придружители и всичко това с подкрепата и любовта на своите прекрасни и отдадени родители. Майката на Микаела, Силвена Христова,...

Заседание на Националния съвет по въпросите на социалното включване

Участие на НАСО в среща за създаване на центрове за социална икономика

На 14 март председателят на НАСО, Георги Георгиев, участва в среща организирана от МТСП по повод създаването на регионални центрове на социалната икономика. Целта на центровете ще е да насърчи дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия, да повиши тяхната видимост и да ги направи по-конкурентоспособни. В събитието участваха заместник-министърът...

Социалното предприятие в Пловдив с два приза от Министерството на труда

Среща на председателя на НАСО със заместник-министър Надя Клисурска

На 14 март се състоя среща на председателя на НАСО, Георги Георгиев, със заместник-министъра на МТСП, г-жа Надя Клисурска. На срещата бяха обсъдени широк кръг от теми и въпроси свързани с партньорството между НАСО и МТСП, подкрепа и развитие на социалните предприятия, развитие на заетостта за хората с увреждания и...

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2022

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ
ПОЛИТИКИ

НАСОР

ОБУЧИТЕЛЕН ЦЕНТЪР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

Център за професионално
обучение „НАСО“

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.