НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

ЦСРИ за деца „Рада Киркович“ – община Пловдив/ Сдружение КБН7 – Единствената социална услуга в България, която предоставя програмата на УНИЦЕФ- БЪЛАРИЯ

Детският фонд към Обединената общност на нациите подкрепи Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“ и социалната услуга ЦСРИ в реализацията на изключително значимата програма „Работилница за родители – Да пораснем заедно“!

 Сдружението е партньор на УНИЦЕФ България от 2017г., като за този период са подкрепили над 120 семейства от град и област Пловдив. От 2022г. Работилницата се реализира като част от програмите за работа с родители на социалната услуга ЦСРИ за подкрепа на деца – ДДД на община Пловдив, възложена за управление на Сдружението.

ЗА ПРОГРАМАТА:

Автори на програмата са Нинослава Печник и Бранка Старц. Програмата е изготвена от Уницеф в Република Хърватска, като част от кампанията за ранно детско развитие „първите три са най-важни“. В последствие е адаптирана за България от ФИЦЕ България и Уницеф България, като през годините се работи активно за нейното припознаване и прилагане.

В основата на Програмата са залегнали съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда като средство за разгръщане потенциала на детето като личност.  Основополагащо е разбирането, че родителството следва да бъде в най-добрия интерес на детето, като насърчава положителното взаимодействие между родители и деца, което на практика допринася за растежа и развитието, както на детето, така и на родителя.

Целта на Програмата е да подпомогне родителите да изградят пълноценни отношения със своите деца и да откликват адекватно на психологическите им потребности. Курсът се осъществява в пролетен и есенен цикъл.

Програмата „Работилница за родели – Да пораснем заедно“ включва 14 на брой тематично свързани семинара, всеки един от тях с продължителност 2 астрономически часа с честота на срещите веднъж седмично.  В групата участие взимат  средно между 12-15 родители.

ИСТОРИЯ:

През 2023 г. се навършват  10 години, в които Програмата успешно се прилага в град Пловдив сред редица млади родители. Успоредно с това „Работилници за родители“ се  провеждат и в други градове в страната, макар че в някои градове реализирането й е преустановено.

В началото Програмата няма свой „дом“. През годините тя е припознавана от различни институции и организации, които предоставят безвъзмездно пространство за реализирането й. Първоначално Програмата се реализира в читалище, по-късно е припозната и от Община Пловдив, благодарение на което става възможно осъществяването й  в няколко детски градини в град Пловдив. През последните години домакин на Програмата е Център за социална рехабилитация и интеграция за деца „Рада Киркович“, възложена за управление от Сдружение „Консултантско бюро Напредък 7“.

До 2019г., програмата се финансира изцяло от Уницеф – България, като участието за родителите проявили интерес е напълно безплатно. В периода 2013г. – 2022г. са реализирани общо 16 обучения, с над 230 участници по програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“. Кратко прекъсване се налага поради Covid – пандемията в страната и последвалите мерки за безопасност.

НАСТОЯЩЕ и БЪДЕЩЕ:

От 2022г., УНИЦЕФ – БЪЛГАРИЯ дава разрешение  за реализирането на Програмата в град Пловдив от страна  на Консултантско бюро Напредък 7 като дейност в СУ ЦСРИ.

Обучението се реализира в рамките на социалната услуга управлявана от организацията. През есента е проведено обучение, в което участват, както бъдещи и настоящи родители, така и приемни такива.

Този ценен опит безспорно оказа положително въздействие на участниците. Това би могло да се превърне в една добра и успешна практика в оказването на подкрепа и на една по-специфична категория родители- приемни родители.

В края на месец март предстои да се проведе пролетен цикъл на обучението с нова група родители.

ВОДЕЩИТЕ:

Татяна Каназирска е педагог по образование. Повече от 15 години обаче работи като социален работник в сферата на социалните услуги. Работи активно в посока подкрепа и обучение на кандидат-осиновители, приемни родители. Има опит в работата с групи. Обучена и ангажирана е като водещ по Програмата в самото начало, през месец октомври, 2013г.

Деница Велкова започва своя професионален път като социален работник в Комплекс за социални услуги за деца и семейства в град Пловдив и дълги години работи в сферата на социалните услуги в различни организации и институции.

В работата си се среща с деца на различна възраст и техните семейства, като ги подкрепя по пътя на преодоляването на различни предизвикателства в живота им. През годините, Деница трупа опит в работата с групи, както с деца, така и с възрастни. Разширява своите компетенции, като през годините се обучава в системна фамилна терапия. Друга област, в която се развива е медиацията, по-специално семейната, като възможност за извънсъдебно разрешаване на спорове.

В последните 7 години развива своята практика като семеен консултант и фамилен терапевт. Присъединява се към екипа на Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ като водещ малко след стартирането й в град Пловдив. Това, което ги свързва е работата им в центъра са социални услуги. От тогава до днес, двете си партнират успешно и работят  като екип – водещи.

През месец септември, 2019г. Татяна Каназирска и Деница Велкова са ангажирани от Уницеф като експерти, с цел да се осигурят супервизии на други екипи в страната, които прилагат успешно Програмата.  

 

10 ГОДИНИ ПАРТНЬОРСТВО ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Дневен център „Ривиера“ – вторият дом на 35 варненци

Свещи с кауза в ателието на фондация „Конкордия“

Кампания „Де е България“ в подкрепа на българската историческа диаспора

Национална кампания за борба с рака на гърдата

Основаната от д-р Милен Врабевски група Intelligent Music Project представя България на „Евровизия“

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.