НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

16.07.21 г.

НАСО взе участие в първото издание на Фестивал на социалното предприемачество, който се проведе в периода 15 – 18 юли. Събитието събра на едно място социални предприятия от цялата страна, като целта е да се даде по-голяма гласност на каузите на социалните предприятия, да се популяризира тяхната дейност и да се насърчи изработката и предлагането на продукти с добавена стойност. Организатори на инициативата са дългогодишните партньори на НАСО Български център за нестопанско право и платформата за продукти с кауза – „Дар Пазар“. В рамките на фестивалните дни посетителите имаха възможност да се включат в разнообразни дейности и инициативи, посветени на осигуряването на трудова заетост на хора от уязвими групи.

„Едно от важните неща в кризата, което научихме беше, че тези социални предприятия, именно защото вътре работят много уязвими групи, на всяка цена са искали да запазят именно работните места на хора и затова те сега имат нужда от много интензивна подкрепа как да се адаптират към новите условия, как да се справят и да минат напред в новите времена“, заяви директорът на Български център за нестопанско право Надя Шабани.

Главни действащи лица в празничния базар бяха социалните предприятия, който предложиха огромно разнообразие от красиви и вкусни продукти. Посетителите имаха възможност да се срещнат със сърцати хора, които стоят зад направата на подаръци с добавена стойност и имаха възможност да научат историите на предлаганите продукти, кой ги прави, защо, какви съдби са преплетени и как една покупка може да окаже положително въздействие.

В първия ден от Фестивала на социални предприятия, отговорни компании и представители на Министерство на труда и социалната политика обърнаха специално внимание на това как социалните предприятия могат да достигат до пазари и кои са добрите примери, предизвикателства и нови възможности. В дискусията се поставиха въпросите какво представляват социалните предприятия и как се позиционират на пазара на стоки и услуги, както и как динамичната 2020 г. се е отразила на социално предприемаческия сектор на фона на общите тенденции за развитие на социалната и икономическата среда. По повод първото издание на Фестивала на социалното предприемачество от БЦНП представиха резултатите от анкета, показваща, че само едно работно място от 18 организации се е наложило да бъде закрито през критичната заради COVID-19 2020 година.

„Макар и като икономически резултат секторът да не се е развил драстично напред, т.е. не е генерирал такъв огромен финансов ресурс и на фона на това, че нямаше нито една мярка за подкрепа в мерките на правителството, която да е фокусирана със специален акцент социални предприятия”, обясни Павлета Алексиева от БНЦП. Въпреки това тези организации са съхранили тези работни места, което според нея е абсолютно доказателство, че те съществуват поради и заради каузите си и намират начини да се справят.

Вторият ден от Фестивала продължи със „Speed dating със социални иноватори“, където млади хора, студенти и социални предприемачи се срещнаха, за да генерират идеи, да обменят контакт и да обсъдят потенциални бъдещи партньорства. Творчески работилници с ДарПазар бяха открити в последния ден от фестивала, в който всеки посетител имаше възможността да стане част от работната атмосфера на творческите социални предприятия.

На 16 юли се състоя празничната церемония по награждаване на финалистите в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“. Награда „Най-добър бизнес план на НПО“ получиха три идеи. Едни от победителите са момчетата от фондация „Подобри“. Останалите победители са „Характер.бг“, които подкрепят родителите и младите хора, за да развиват по-добре личностните си характеристики, както и отличената с голямата награда на НАСО фондация „Конкордия България“ за проекта им за магазин за свещи, в който работят младежи в неравностойно положение.

10 ГОДИНИ ПАРТНЬОРСТВО ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Свещи с кауза в ателието на фондация „Конкордия“

Кампания „Де е България“ в подкрепа на българската историческа диаспора

Основаната от д-р Милен Врабевски група Intelligent Music Project представя България на „Евровизия“

Как и защо да изградим групи за подкрепа в социалните услуги?

Стартовата среща по проект CO-RESP

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.