НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

13.11.21 г.

Председателят на „ХобиСклуб“ г-н Иван Тодоров изпрати поздравителен адрес по случай Световния ден на слепите хора – 13 ноември. В обръщението си председателят на сдружението разказва за подвига на френския педагог и основоположник на обучението на хора със зрителни увреждания Валентин Аюи:

Френският благородник Валентин Аюи, роден през 1745 г., вижда тежката съдба на тази група хора и се заема да върне достойнството и подобри съдбата им. Тогава слепите хора са били използвани във кръчмите, където богатите клиенти се забавлявали, като хвърляли към нищо неподозиращите слепи хранителни отпадъци, изгнили плодове, пасти, яйца и тем подобни, което предизвикало много смях във клиентите на заведението. Виждайки тази човешка несправедливост към ослепелите рицари от стрели, копия и шпаги, Валентин Аюи се замисля как може да помогне на нещастните хора Преломният момент в живота на Валентин Аюи в отношението му към слепите хора настъпва когато в един ден той подава монета на един сляп младеж просещ пред една църква.

Останал много удивен , когато младият слепец му връща монетата със следните думи:

– Вие сте ми дали сребърно екю, господине ,мислейки си вероятно ,че това е едно су.
Аюи трогнат от честността на слепия младеж се вглежда внимателно наблюдавайки тънките чувствителни пръсти и начина, по който той опипва монетата, след което я разпознава безпогрешно.И се замисля дълбоко, как, по какъв начин тоя на пръв поглед изглеждащ безпомощен, сляп млад човек е успял да обучи пръстите си на такава чувствителна осезаемост, за да постигне такова съвършенство при възприемане на релефните форми. Тогава ученият поканва просяка в собственият си дом, където го обучава в продължение на една година .. В момента той е смутен от догадката, как толкова векове наред никой не се е сещал, че липсата на зрение може да бъде компенсирана до голяма степен чрез обучението и усъвършенстването на другите човешки сетива- пръсти, слух, осезание, нюх.

Слепият младеж се казва Франсоа. Изборът на Аюи се оказва сполучлив. Незрящият Франсоа е умен и буден младеж. Интелигентността му помага допълнително и той бързо усвоява всичко което Аюи му преподава. За кратко време се научава да чете,пише и смята, макар че се използва тежък калиграфичен метод за изобразяване на буквите и цифрите, като се опитвас пръстите изпъкналата част на текста.Главният принцип на този метод е заместването на зрението с осезанието. За да покаже добрите резултати от своята работа, Аюи решава да представи своя ученик пред кралска комисия.Отпускат му и средства, с които той разкрива училище за слепи.След години учениците на Валентин Аюи показват отлични резултати.

Преди около 200г. един от учениците Луи Брайл прави гениално откритие да използва комбинацията на шест изпъкнали точки. С възможните 63 комбинации през 1825г. се създава известният в целия свят релефно-точков шрифт на Луи Брайл.“

10 ГОДИНИ ПАРТНЬОРСТВО ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Свещи с кауза в ателието на фондация „Конкордия“

Кампания „Де е България“ в подкрепа на българската историческа диаспора

Основаната от д-р Милен Врабевски група Intelligent Music Project представя България на „Евровизия“

Как и защо да изградим групи за подкрепа в социалните услуги?

Работна среща по проект B-WISE

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.