Добра практика споделена от сдружение „Консултантско бюро напредък 7“
Общи данни
Сдружение Консултантско бюро Напредък 7 е администратор на Центрове за социални услуги за деца и за лица с увреждания – Делегирани от държавата дейности на Община Пловдив, възложени за управление на Сдружението.
През последните 5 години организацията, която е почетен член на НАСО, продължава успешната си практика за внедрява иновативни подходи и да привлича експерти, които с цялостната си дейност да повишават качеството на предоставяните услуги. Основната ни цел винаги е била да се изгради атмосфера на доверие и сигурност, които да дават спокойствие на децата и лицата, които ползват услугите. Домашният уют, топлотата и съпричастността стоят в основата на нашата философия за успешно развитие на цялостния „Интегриран комплекс за социални услуги – Напредък“
„Kitchen of goodness“ е част от Програмите за работа по предоставяне на услугите „Подкрепа за придобиване на трудови умения“ и „Обучение за придобиване на умения“, които се реализират в ЦПЛУВТМУ като част от Интегриран комплекс за социални услуги – Напредък.
Комплексът обединява Центрове предоставящи услугите: Информиране и консултиране, Застъпничество и посредничество, Общностна работа, Терапия и рехабилитация, Дневна грижа, Подкрепа за придобиване на трудови умения и Обучение за придобиване на умения.
В Центъра за подкрепа на лица с увреждания се предоставят интегрирано подкрепящи услуги и дейности, като най – новата обучителна програма, която дава отлични резултати е kitchen of goodness – КУХНЯ НА ДОБРОТО. Успешно се постигат целите за изграждане на сигурна, топла, емоционална, подкрепяща и предразполагаща среда за участващите младежи и лица с увреждания.
Водени от принципа, че не само средата и обстановката са фактор, екипът на Сдружение КБН7 представя най – новия си член: Стефка Кацарова инженер – технолог Кулинарна продукция. Тя съвместно с екипа на комплекса организира цялостната дейност, съгласно изискванията на ЗСУ и съответните стандарти за постигане на качество.
Инж. Стефка Кацарова е експерт с богат опит в работата с ученици, курсанти и дипломанти в областта на обучение по теория и практика на технология на кулинарната продукция, кетъринг, хотелиерство и туризъм; методист и експерт в междуучилищен център по трудотерапевтично обучение и образование; организация и контрол на технологичните процеси при производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия, здравословни и безопасни условия на труд и работа, хигиена на храненето и особености при диетичното хранене; водещ на квалификационни семинари по поръчение на КултурКонтакт Австрия. Преминала е специализация по внедряване на съвременни технически и технологични новости; актуални педагогически проблеми. Преминала е курсове и обучения за интерактивни методи за обучение на възрастни.
В продължение на вече 3 месеца реализира програмата kitchen of goodness – КУХНЯ НА ДОБРОТО в ЦПЛУВТМУ като част от ИКСУ – Напредък. Доверието и подходът, ориентиран към резултатност и пряка подкрепа продължават своя път! Обединени за напредък и развитие!
„Кулинарно –творческо ателие “
„Нека храната ви бъде лекарство, а лекарството ви да бъде храна“ Хипократ
Основната цел на подпрограмата е насочена към потребителите и възможност да се развие чувствителност и отношение към храната, подобряване качеството на живот, справяне с ежедневни трудности, чрез повишаване на самостоятелността както и емпатията към останалите потребители и способност за проявяване на асертивно поведение.
Какво дава подпрограмата „Kitchen of goodness“ – Кухня на доброто
Изграждане на по-висока самооценка в собствените им умения и възможности. Повишаване на мотивацията и желанието за социализация. Ясно заявени граници и предпочитания, съобразяване с правилата на ЦПЛУВТМУ. Желание за подкрепа и помощ от страна на потребител към потребител.
Учим се чрез насищане на петте основни сетива на познание – зрение, обоняние, вкус, слух и осезание (усещане). Този модел на работа подпомага нарастването на мотивация и желание за активно участие и социализация в груповите сесии.
Подпрограмата дава възможност на потребителите на ЦПЛУВТМУ да усвоят способността за самостоятелно прилагане на наученото в ежедневието. Това включва развитие на умения за поддържане на лична хигиена и хигиенни навици в кулинарно-творческото ателие, пазаруване и приготвяне на разнообразни ястия и печива, а също така и почистване и дезинфекциране на работното място след употреба.
За всяка дейност от подпрограмата са разработени обучителни материали и пособия, както организиране и закупуване на пресни продукти за работа.
Груповите сесии по kitchen of goodness – КУХНЯ НА ДОБРОТО – „Кулинарно- творческо ателие“ се провеждат всеки Вторник, Сряда и Петък в седмицата.
Повече за Творческото ателие може да намерите ТУК.