НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2023

Национален алианс за социална отговорност

НАСО АРХИВ

ПОРТАЛ ЗА СОЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ

Портал за социални политики

НАСОР

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2023

СТАНОВИЩА НА НАСО

Национален алианс за социална отговорност

ПОДКРЕПЕНА ЗАЕТОСТ

20. 08. 21 г.

Носителите на специалната награда на НАСО в категория „Социални услуги“ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“ се помещава в красива и слънчева сграда, която привлича погледите в Морската градина във Варна. Триетажната постройка е запазила част от архитектурата на стара лятна вила и носи настроение на слънце и море. Носи и съвсем подходящо име – Ривиера, дадено от първите стопани от царска България. Днес това е място за специални хора с големи сърца. Тук вече 14 години работи Дневен център „Ривиера“ за хора с умствени затруднения, за които къщата в Морската градина е втори дом. Центърът съвсем съзнателно е взел името на старата лятна вила. „Избираме морски имена, защото не искаме да фокусираме вниманието върху проблемите на нашите потребители“, обяснява ръководителката на „Ривиера“ Мария Чанкова.

Дневният център е създаден от Сдружението за подкрепа на лица с умствени затруднения – една от първите в България неправителствени, неказионни организации в помощ на хората с ментални увреждания. Гражданската организация е учредена преди 27 години от Надка Вълкова – една майка, която започва истинска битка, за да промени обществените нагласи към хората с умствени затруднения и да създаде по-добри условия за живот на своите деца. Сполетяна от нелеката съдба да бъде родител на две деца с интелектуални увреждания, при това през 70-те години, когато на такива деца се гледа като на безполезни инвалиди, Вълкова започва почти немислима борба.

През 90-те ние бяхме една от първите неправителствени организации за хора с умствени увреждания. Вероятно, ако имаше други такива организации, щяхме да ползваме техните услуги и нямаше да започнем да работим сами. Но така се подредиха нещата и ето, вече 27 години работим и надграждаме„, разказва Мария Чанкова. Сега тя е заместник-председател на сдружението и ръководи социалните услуги – Дневния център „Ривиера“ за възрастни с умствена изостаналост и Център за социална рехабилитация и интеграция „Чайка“. В „Ривиера“ се предлага дневна грижа за 35 потребители, а в „Чайка“ – почасови занимания за 30 души. От 2006 г. социалните домове работят като държавно делегирани дейности.

Припомняйки си извървения дълъг път, Мария Чанкова признава, че гражданската организация нямало да успее без подкрепата на чужди организации и доброволци.

Имахме шанса още през 1995 г. да се включим в един международен проект и с помощта на англичани – доброволци направихме първия си семеен център, без никаква държавна или общинска подкрепа. Този първи център изигра ролята на сериозна пилотна практика за сегашните ни услуги. Така започнахме – с много доброволчество, с много кампании, с малки проекти„, връща лентата назад Мария Чанкова

Днес „Ривиера“ е един прекрасен дневен център и гостоприемно място за хора с умствени увреждания и техните семейства. Тук се предлагат не само дневни грижи, но и социално, и професионално обучение на 35 варненци с ментални увреждания. Освен чисто социалната подкрепа, потребителите се обучават на различни битови умения, комуникации, трудови навици. „Стараем се да им изградим умения за самостоятелен живот. На каквото и друго да ги обучаваме, нашата основна цел е те да водят водят доколкото им е възможно независим начин на живот. Те винаги ще имат нужда от подкрепа, но ги учим как да се самообслужват – да си почистят, да наготвят, да поддържат лична хигиена, да имат мобилност“, обяснява ръководителката на центъра.

Екипът на „Ривиера“ е от 22 души и включва различни специалисти – музикотерапевти, психолози, трудови терапевти, социални работници, педагози.

10 ГОДИНИ ПАРТНЬОРСТВО ЗА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Свещи с кауза в ателието на фондация „Конкордия“

Кампания „Де е България“ в подкрепа на българската историческа диаспора

Основаната от д-р Милен Врабевски група Intelligent Music Project представя България на „Евровизия“

Как и защо да изградим групи за подкрепа в социалните услуги?

Стартовата среща по проект CO-RESP

ПОКАНА за обучение на експерти в социалната сфера

НАСО разширява кръга на обучителите в експертния съвет на Алианса

НАСО с награда за „Най-вдъхновяваща организация“

Общо събрание на НАСО

Откриване на НАЦИОНАЛЕН ГОДИШЕН ФОРУМ “Развитие на социалните услуги за по-добър живот”

Класиране в конкурс „Моят първи успех в работата с потребители“

Участие във Форум по заетостта

Участие в конференция „Организираното гражданско общество срещу дезинформацията“

Европейски месец на разнообразието 2023

КОНКУРС НА ТЕМА “МОЯТ ПЪРВИ УСПЕХ В РАБОТАТА С ПОТРЕБИТЕЛИ“

Деветият „Маратон на приятелството“ ви очаква в Плевен

Покана за онлайн обучение за екипите на социални услуги

Покана за обучение за екипите на социални услуги от Северозападна България

Покана за обучение на тема „Специфика при изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на кандидат-потребителите“

Кухня на доброто

Вход за членове на НАСО

Ако не сте член на НАСО и представлявате организация, институция, търговско дружество, социални услуги или юридическо лице и желаете да получите достъп до зоната за членове, е необходимо да попълните формуляр за кандидатстване за членство в Национален алианс за социална отговорност.