ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА  logo-easpd-small

  

Вход за членове

Вход за нови членове

Национални награди НАСО 2018

James Crowe
PRESIDENT OF EASPD
Luk Zelderloo
SECRETARY GENERAL OF EASPD
СДРУЖЕНИЕ „ЕКВИЛИБРИУМ“ РУСЕ
БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ЗА НЕСТОПАНСКО ПРАВО
Весела Цанкова
ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО ЛОВЕЧ
СДРУЖЕНИЕ „ГАЙТАНИ“ ЯМБОЛ
ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД
ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ ДОБРИЧ
ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ
ФОНДАЦИЯ „СВЕТЪТ НА МАРИЯ“
Мая Василева
ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА НСОРБ
ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НЕСЕБЪР
Радостина Пирева
ДИРЕКТОР НА УПРАВЛЕНИЕ „СОЦИАЛНИ ГРИЖИ И УСЛУГИ“ ОБЩИНА НЕСЕБЪР
ОБЩИНА РАЗГРАД
Светла Григорова
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „ГРИЖИ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ“
СТОЛИЧНА ОБЩИНА
ЦЕНТЪР ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА СРЕДЕЦ
ФОНДАЦИЯ „СЪПРИЧАСТИЕ“ СИЛИСТРА
ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ
СОЦИАЛНА ЧАЙНА ВАРНА

Галерия

През периода 1 – 4 септември 2009 г. в грандхотел «Димят» във Варна се проведе третият форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания в България.

Форумът бе организиран от Националния алианс за социална отговорност (НАСО) и Агенцията за социално развитие ВИЖЪН, с подкрепата и с партньорството на фламандските власти и Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, с участието на Министерството на труда и социалната политика.

Третото издание на първото по рода си подобно събитие от национален мащаб е част от Европейския проект «Сноубол» и от програмата на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD).

Участие във форума взеха над 130 представители на общини, организации, доставчици на услуги за хора с увреждания от България, работодатели, организации и институции, които имат отношение към проблемите на хората с увреждания.

За успеха на форума допринесе специалното участие на посланика на Кралство Белгия в България г-н Марк Михилсен, на делегацията от белгийски експерти, представители на фламандските власти и на неправителствени организации от Фландрия, както и на голям брой представители на български НПО, общини, социалноотговорни корпорации и др.

Сред гостите бяха г-н Люк Зелдерло – генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, г-жа Бистра Вълчанова от Европейската комисия, г-жа Нина Шербетова от Министерството на труда и социалната политика, Жос Тюнис – Фламандска агенция за хората с увреждания, г-н Данчо Симеонов – областен управител на Варна, и кметове на общини от България.

Поздравителни адреси изпратиха г-н Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика, и г-н Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания.

Участие взеха и представители на: Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хора с увреждания, Държавната агенция за закрила на детето, Националният съвет на хората с увреждания и Националното сдружение на общините в Република България.

Програмата и създадените подходящи условия дадоха възможност за активно участие в пленарните дискусии, които включваха темите:

 1. актуални въпроси, финансовата криза и въздействието й върху сектора за хората с увреждания;
 2. държавна подкрепа за развитие на услугите за хората с увреждания в България и Фландрия;
 3. възможности за европейско финансиране на услугите за хора с увреждания;
 4. фламандски опит, ролята на правителството във връзка с финансирането на сектора, компетенциите, възможностите и ограниченията от фламандските власти, учредяване на сътрудничество между фламандските власти и НПО, местните власти в Белгия – на едно равнище с НПО, проблеми за качеството на услугите;
 5. управление и финансиране на услугите в България и Фландрия;
 6. потребности на хората с увреждания и предоставяне на качествени услуги.

Изключително интересни бяха проведените дискусии в „работилниците” (уъркшоповете) по следните теми:

 1. правителствена политика, различни модели на грижа и подкрепа;
 2. модели на добра практика във Фландрия, резултати, анализ на конкретните типове услуги във Фландрия;
 3. дневна грижа;
 4. жилищна грижа;
 5. бoлнична грижа в домашна среда и помощ в дома;
 6. участие на потребителите на равнище услуги;
 7. качество на грижите и контрол на правителствено равнище;
 8. процеси на организация;
 9. програма за обучение през целия живот и стратегии за професионално обучение за работниците и управителите на човешки ресурси.

Нов момент бе представянето на регистрираната национална организация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, т.е. на Националния алианс за социална отговорност.
Голяма част от участниците изразиха желание да станат членове на новата организация, уверени в успешната й бъдеща работа.

На специална галавечеря бяха връчени националните награди ВИЖЪН и бе отбелязан 10-годишният юбилей на Творческата къща ВИЖЪН АРТ.

В рамките на натоварената и динамична програма участниците в третия форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания в България имаха възможност да се насладят на морско пътуване с кораб, да видят базата на новия детски център VisionJunior, да посетят артклуб Visionhall, където под знака на 10-годишнината на Творческата къща бе открита обща художествена изложба и бе представена новата поетична книга „Покана за танц” на Емилия Хаджева.

На всички участници бе предоставена възможност за индивидуални срещи с експерти и партньори от страната и от чужбина.

Списък на участниците във форума

 

logo flamand

НИКК

3NIKK

Портал за социални политики

 

NASOki-logo

 

Обучителен център

 

Обучителен център

 

Свободни позиции

 

Jobs4

 

Календар

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Предстоящо