ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА  logo-easpd-small

  

Вход за членове

Вход за нови членове

Национални награди НАСО 2020

Фондация „Св. Николай Чудотворец“
Есетере България

Галерия

Документи Обръщения Приветствия Галерия


На 6, 7 и 8 октомври 2008 г. в хотел „Адмирал” – к.к. „Златни пясъци” – Варна,
се проведе ВТОРИ ФОРУМ на доставчиците на услуги за хора с увреждания в България
под патронажа на кмета на Община Варна г-н Кирил Йорданов.

II Форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания - документи

Форумът се организира от Агенцията за социално развитие „Вижън” с подкрепата и партньорството на Община Варна, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания и Министерството на труда и социалната политика.

Това бе второ издание на първото по рода си събитие за България и провеждането му бе част от Социалната програма на Община Варна. Реализира се в рамките на шестгодишното членство и партньорство на Агенция за социално развитие „Вижън” в Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания.

Участие във форума взеха над 120 представители на общини, организации, доставчици на услуги за хора с увреждания от България, работодатели, организации и институции, имащи отношение към проблемите на хората с увреждания, журналисти, граждани и др. Още във второто си издание форумът записа и международно участие, чрез представители на организацията на доставчиците на услуги от Македония.

Гости на форума бяха патронът му – кметът на Варна г-н Кирил Йорданов, г-н Люк Зелдерло – генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, народният представител г-ца Деница Димитрова, г-жа Иванка Христова от Министерството на труда и социалната политика, г-н Боян Димитров – зам. - областен управител доц. Христо Бозов - зам.-кмет на Община Варна, г-н Неделчо Михайлов – зам.-председател на Общински съвет - Варна, доц. Лидия Петкова – председател на постоянната комисия по социални дейности към Общински съвет - Варна, кметове и зам.-кметове на общини от България и райони на град Варна, общински съветници от Общински съвет - Варна.

Участие взеха и представители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенция за хора с увреждания, Националното сдружение на общините в Република България и др.

Освен приветствията, поднесени от гостите, бяха прочетени и поздравителни адреси от г-жа Емилия Масларова – министър на труда и социалната политика, адм. Христо Контров – областен управител на Варненска област, г-н Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, г-н Красимир Коцев – председател на Националния съвет на хората с увреждания в България и други организации, работещи в социалната област в България.

Подготвената програма и осигурените условия създадоха възможност за активна дискусия между участниците. Откриха няколко основни теми:

1. Нови акценти в европейските социални политики и иновативни практики.
2. Реформи и бързо развитие на социалните услуги в България.
3. Качество и обхват на социалните услуги за хора с увреждания.
4. Ролята на общините за развитието на социалните услуги в България.

Партньорство и делегиране на дейности за други доставчици.

Характерен нов момент в работата на втория форум бе включването и открояването на две нови теми, като съдържание на дискусията, бъдеща работа и национално партньорство.

Първата бе за: привличане на представители от корпоративния, административния сектор, работещи извън социалната област за партньорство, социална ангажираност и принос за развитието на социалната отговорност в България.

По тази тема изложения направиха г-н Денис Самсон – изпълнителен директор на „Солвей соди ” АД, за работата на корпорацията и доц. д-р Сашо Нунев за работата на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Втората тема бе за ролята и отговорностите на общините в България за реализиране на социални местни политики и осигуряване на услуги за по-добро качество на живот.

Основното изложение бе на д-р Здравко Марков – директор на Дирекцията по социални дейности в Община Варна, за развитието на уникалната социална програма на Община Варна. Изложение направиха и представителите на Сдружението на общините в Република България, на общините в Шумен, Пазарджик, Ловеч, Бяла Слатина и др.

Като израз на синтез между цели и резултати могат да се формулират три момента:

1. Успешно бяха определени и презентирани постиженията в различни области на дейностите и населените места.
2. С открит тон, компетентно и професионално бяха формулирани широк кръг от нерешени проблеми и потребности на всички участници в процеса на реализация на услугите.
3. Определени бяха главните посоки на бъдещата работа.

Като основна посока за успешна бъдеща работа бе определена и една от целите на форума – осигуряване на национално и европейско партньорство.

За тази цел участниците потвърдиха и бъдещото си участие в националната мрежа на доставчиците на услуги в България, като запазиха утвърдената от Форум 2007 работна група.

В рамките на форума бе подписан протокол за учредяване на нова национална организация.

След приключване на процедурата по съдебната й регистрация ще може към нея да се включат и нови участници.

Пред участниците бяха представени и два нови европейски проекта, в които Агенция „Вижън” и националната мрежа ще участват през следващата година.

В рамките на натоварената и динамична програма, участниците във Форум Варна 2008 имаха възможност отново да стъпят на борда на български кораб, да видят фотоизложбата „Форум 2007”, да посетят обновеният клуб Vision hall, да получат най-новото издание на Вижън Арт - стихосбирката на Виолина Пейкова – „Извън времето”, да видят изложбата на художника от Вижън Арт – Веселин Смоков, да чуят песните и словата на творците от Вижън Арт и др.

Заетост за всички

bootEmpl

Портал за социални политики

 

NASOki-logo

 

Обучителен център

 

Обучителен център

 

Календар

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Предстоящо