ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НА  logo-easpd-small

  

Вход за членове

Вход за нови членове

Национални награди НАСО 2019

Фондация „Сийдър“
Фондация „Международна социална служба – България“
Български център за нестопанско право
Фондация „За нашите деца“
Фондация „Светът на Мария“
Асоциация „Да съхраним жената“
СНЦ „Шанс за хора с увреждания“
Фондация „Карин дом“
Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения – Варна
Фонд за превенция на престъпността – ИГА
СНЦ „Еквилибриум“
Сдружение „Социален център Бургас“
Сдружение „ХобиСклуб“
Фондация „Подкрепа за реализация“
Сдружение „Дете и пространство“
Програма SOS Детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна към Сдружение „SOS Детски селища България“
Комплекс за здравно-социални грижи – Търговище
Комплекс за социални услуги – Павликени

Галерия

Документи Обръщения Приветствия Галерия


От 1 до 4 октомври 2007 г в хотел “Романс “ на красивия бряг на Черно море в курортен комплекс ”Свети Свети Константин и Елена”, Варна се проведе
ФОРУМ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА УСЛУГИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ВАРНА - Г-Н КИРИЛ ЙОРДАНОВ

I Форум на доставчиците на услуги за хора с увреждания - документи

Форумът се организира от Агенция за социално развитие ВИЖЪН с подкрепата и партньорството на Община Варна и Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания и с участието на Министерството на труда и социалната политика.

Форумът във Варна бе първото по рода си събитие за България и бе част от Социалната програма на Община Варна за 2007 г. и програмата на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ за подкрепа на доставчиците от новите страни-членки на ЕС.

Участие във форума взеха 105 ръководители на организации - доставчици на услуги за хора с увреждания от България, работодатели и представители на организации и институции, имащи отношение по проблемите на хората с увреждания.

Участие взеха и г-н Люк Зелдерло - Генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, г-н Кирил Йорданов - кмет на гр. Варна, г-н Борислав Гуцанов - Председател на Общински съвет гр. Варна, народни представители и общински съветници, представители на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Областна администрация Варна, Община Варна, Община София и др.

Поздравления изпратиха г-жа Иванка Христова - заместник министър на труда и социалната политика, г-н Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и г-н Петър Кандиларов - областен управител на област Варна.

Работата на форума бе насочена към: създаване на условия за национално и международно партньорство, създаване на мрежи и участия в европейски структури, повишаване капацитета на доставчиците на услуги за хора с увреждания, подобряване на условията за осигуряване на разнообразни и качествени услуги за хора с увреждания, разширяване на условията за финансиране на доставчиците на услуги за хора с увреждания, създаване на условия за непрекъсната информираност за процесите в развитието на социалната среда и възможностите за подкрепа за хората с увреждания в България и Европейския съюз, усъвършенстване на методите и средствата за предоставяне на услуги и обмен на модели на добри практики в България и Европейския съюз.

В рамките на форума участниците имаха възможността да получат информация и да обменят мнения и опит с експерти от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, обединяваща около 8 000 организации от Европа, от Министерството на труда и социалната политика, Община Варна, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и водещи доставчици на социални услуги от България.

Представените презентации на Форума включваха темите: Политики, структури и нормативни документи на ЕС в социалната област; Иновативни подходи и практики в социалната политика на Община Варна; Актуално състояние и перспективи за развитие на социалните услуги в България; Бюджетни линии и програми на ЕС; Оперативни програми, съфинансирани от Европейския социален фонд в България; Европейски организации на и за хора с увреждания; Финансиране на неправителствени организации- доставчици на услуги за хора с увреждания; създаване на възможности за международно и национално партньорство.

По време на форума беше връчена Голямата Награда ВИЖЪН за 2006 година на г-н Люк Зелдерло – Генерален Секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ за европейски принос в развитието на социалната политика в България. Награда получи и Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ по повод на десетата годишнина на Агенция за социално развитие ВИЖЪН.

В програмата на Форума бе включено и специално морско приветствие и пътуване с кораб, посещение на социални обекти, пленер на художниците от ВИЖЪН АРТ и др. Тържествено бе чествана и десетата годишнина на организацията домакин – Агенция за социално развитие Вижън. Тя е първата българска организация член на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания.

В края на богатата четиридневна програма и състоялата се съдържателна дискусия участниците – представители на 58 български организации – от неправителствения сектор, частни общински и държавни доставчици на услуги, работодатели и други се обединиха около идеята за създаване на мрежа на доставчиците на услуги за хора с увреждания в България.

Направени бяха различни предложения като: създаване и регистрация на организация – шапка от участниците на форума, създаване на организация само от неправителствени организации и работодатели, създаване на различни организации на различни видове доставчици както и създаване на партньорство в мрежа без юридическа регистрация. Бяха сформирани три групи за работа по мисията, структурата и плана за работа на мрежата както и работна група от седем представители, която ще подготви учредителните документи и следващата среща.

Дотогава всички участници ще популяризират идеята на форума с цел привличане на нови участници, ще информират обществеността, местните и държавни власти, ще обсъждат различни предложения като статута, задачите, структурата и бъдещата работа на мрежата; статута, мястото и ангажиментите на различните видове членове на мрежата, начин на управление и други.

Следващата среща бе насрочена за месец април 2008г.

Партньорството и обмена на информация в мрежата ще се реализира чрез интернет страницата www.easpdbg.com.

До участниците във Форума

Списък на участниците във форума

НИКК

3NIKK

Портал за социални политики

 

NASOki-logo

 

Обучителен център

 

Обучителен център

 

Календар

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Предстоящо

No result...